Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Овчаров: За никакви промени в ръководството на БСП не може да става дума

Снимка: БГНЕС

Има известно забавяне по проекта "Южен поток", каза в предаването "12+3" Румен Овчаров от БСП. Овчаров коментира думите на бившия премиер Бойко Борисов, че "Южен поток" е пред проваляне, защото БСП и ДПС не са се споразумели.

Но ми се струва доста нахално точно Бойко Борисов да се изказва по този начин, след като за отминалите 4 години, през които беше премиер, направи всичко възможно да спре всички големи проекти. Единственото, което не успя да спре, беше "Южен поток". И не го спря, не защото не му се искаше, а защото не му позволиха руснаците.

Според Овчаров причините, които са карали Борисов да действа така, са защото той не можа да намести собствените си фирми в проектите, геостратегически причини и вътрешни боричкания от трета страна. По повод акцията на ДАНС в някои от офисите на фирми, свързани с енергетиката, Овчаров каза:

Според официалната информация не става дума за преразпределение, а за търсене на виновници за безстопанственост и злоупотреби в особено големи размери. Когато тръгнеш да правиш обиски и да търсиш нещо в 17 офиса, някои от които сгради по-големи от тази на БНР, показна няколко неща. Първо, че или не знаеш какво търсиш, второ, че не знаеш къде да го търсиш и трето, че може би търсиш нещо друго, но не искаш да си кажеш. Има и четвърто - че не търсиш нищо, а провеждаш акция заради самата акция или заради разчистване на терена. Интерес имат два кръга хора. Първият е, които не разбират какво се случва в енергетиката и там е достатъчно да седнеш на шефския стол и парите потичат. Ако някои си мисли, че като изгони Богомил Манчев, като провали арбитража в Париж, като фалира НЕК, изведнъж ще се появи спасител, който ще каже, че иска да купи този проект. Ако си представят така нещата, доста се заблуждават.

Румен Овчаров коментира и политическата ситуация у нас. На въпрос вярва ли, че правителството на Орешарски ще изкара мандата си той каза:

Аз съм във втората половина на живота си и не съм от тези, които вярват в определени неща, без да имат сигурни доказателства. Нямам доказателства, че този кабинет ще изкара мандата си, но нямам и доказателства и за обратното. Този кабинет прави и двете - и се опитва да се държи над водата, и прави някакви неща. Ситуацията е изключително тежка за този кабинет, но тя е тежка и в обществото. И аз съм учуден защо никой не разсъждава по този въпрос. Страшното е, че ключовите институции - правителството, президента, са подозряни, че са обвързани с определени икономически интереси.

В момента за никакви промени в ръководството на партията не може да стане дума. Когато партията влиза във властта на всички нива, няма как да се разклати лодката, е мнението на Румен Овчаров.

Чуйте разговора в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени