Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Чиширков: Не всеки, който пристига в България, подава молба за бежански статут

Снимка: БГНЕС

Не всички, влизащи в България, подават документи за придобиване на статут на бежанец, каза в интервю за предаването "Преди всички" Борис Чиширков от Върховния комисариат за бежанците към ООН. Той уточни, че хората, които идват в България, са съвсем малка част от бежанците.

Към миналата седмица данните сочат 2 милиона 150 хиляди бежанци. Много малка част от тях са пристигали в ЕС, а още по-малка част в България. В България пристигат около 100 човека в момента на ден. Държавата има антажимент – международен и морален, да им осигури подслон и храна, докато тече процедурата по определяне на бежанския им статут.

Борис Чиширков подчерта, че е много важно да се види каква ще бъде оценката на делегацията на Европейската комисия, която пристига в България тази седмица и в която ще има представители и на европейската служба за подкрепа в областта на убежището.

От наша страна днес започва целоседмична среща на изпълнителния комитет на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Женева, там ще има на високо равнище срещи от всичките страни - членки на изпълнителния комитет, те са 85. България стана членка преди около 2 години и ще има възможност да разисква въпросите, свързани с приемателния капацитет на страната, с условията, които тя в момента предлага, за съжаление те не са добри за пристигащите хора, особено в новите центрове в София.

Според Борис Чиширков е важно на децата бежанци да бъде осигурено образование, докато тече процедурата за предоставяне на статут.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна