Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старият бряст в Сливен е сред финалистите в конкурса "Дърво с корен" 2013

Снимка: Община Сливен

Емблематичното дърво на Сливен - Старият бряст, е един от десетте финалиста в конкурса "Дърво с корен" 2013. Брястът е номиниран от Община Сливен за участие в четвъртото издание на европейската надпревара за вековни дървета.

Старият бряст, който се намира в центъра на Сливен, е природен феномен на възраст 1100 години от вида Полски бряст, обявен за защитен обект. Обиколката му при корена е близо шест метра, а височината достига десет метра. Брястът е остатък от вековна гора, простирала се от Родопите до Черно море. Поради множеството събития, станали при бряста, през 1970-а година той е обявен за историческо място. При Стария бряст в миналото е била измервана надморската височина на Сливен - 266 метра. Край него са излагани телата на убитите хайдути и мъченици. До него се организират много значими събития. Сливенци уговарят срещите си при него.

Победителят в конкурса "Дърво с корен" ще бъде определен с гласуване в интернет страницата на фондация "Екообщност" между 3-ти октомври и 2-ри ноември 2013-а година. Той ще получи нарочно обгрижване, както и правото да представя България в международния конкурс "Европейско дърво на годината" 2014.

По публикацията работи: Щилияна Василева – кор. на БНР в Сливен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна