Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Параграф 12 от Закона за досиетата или какво заплашва националната сигурност

Снимка: БГНЕС

Връщането на параграф 12 от Закона за досиетата беше подкрепено от БСП, ДПС и "Атака" по време на заседанието на парламентарната комисия по вътрешен ред. Според този параграф не се установява принадлежност на всички, заемали или заемащи дължност началник на отдел или началник на сектор в цивилното или във военното разузнаване след 16-и юли 1991-ва година.

Методи Андреев, бивш член на Комисията по досиетата припомни, че по време на управлението на ГЕРБ е имало правилна политика по отношение на Закона за досиетата.

Беше разширено неговото действие с параграф 12, по времето на ГЕРБ над 1 милион архивни единици от архивите на ДС минаха на разположение на Комисията. Това е голям напредък. След като параграф 12 беше приет през 2012-а, познатите лица на БСП решават, че той заплашва националната сигурност. Това е един мит. Наличието му не заплашва националната сигурност. Той е за лица, които след 1990-а година са заемали важни постове във Военна информация и НРС. Тези лица са били в предишните години сътрудници и офицери от тайните комунистически служби. И веднага възниква въпросът през тези 23 години, след като тези лица са заемали важни постове и в съвременните служби, е крайно време да бъде оповестено влиянието им върху икономическия и политическия живот. Вносителите твърдят, че става върпос за 80 лица, откъде те знаят за колко лица става дума? -  попита Андреев. 

Младен Червеняков от БСП, един от вносителите, каза, че е крайно време в страната ни да се търсят разумни решения на проблемите, които стоят пред нас.

Тези аргументи ги слушаме в продължение на 20 години, репликира той казаното от Методи Андреев.

Има една резолюция на Съвета на министрите в Съвета на Европа, в която се казва, че не се разкриват досиета на лица, което може да заплаши техния живот и здраве и представляват заплаха за националната сигурност. Има нещо много сгрешено в целия закон. Той не раздели хора, които са работили с бившия режим, които нямам нищо против да бъдат оповествявани и да бъдат обществено укорими, и хората, които са работили за държавата, да ги слагаме под един знаменател. Това е неправилно. Всъщност ГЕРБ премахна параграф 12 и сега става въпрос за връщането му. Аз цитирах числата, посочени от ГЕРБ. Но никой не може да бъде точен с числата, защото не съм сигурен, че и ръководители на служби ги притежават. Сигурността обича тишината. Ако искаме да имаме някакво подобие на държава, на национална сигурност, трябва да запазим и онова малкото, което е останало.

Евтим Костадинов - председател на Комисията по досиетата обясни, че какъвто закон бъде приет, по такъв ще работи Комисията и ще го спазва стриктно.

Приемането отново на праграф 12 ще постави в неравностойно положение тези лица, които бяха осветени в тази година, в която отпадна параграф 12. Когато се говори за някакъв брой имена, които в Комисията нямаме инфромация колко ще бъдат, въпросът е защо по такъв начин се подхожда и обществото се лишава от правото на информация.

Анализирайки инфомацията, която Комисията излъчи през тези години, особено с отпадането на праграф 12, за лицата, които бяха скрити по този параграф, се видя на какви длъжности са поставени в различните сфери на живота тези лица. Това е по-голямото притеснение. Не нещо за националната сигурност. Около 30 са лицата, за които беше приложен параграф 12, обясни Костадинов.

Чуйте разговорите от звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна