Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Казаков от година е алармирал за проблеми, но не е получил държавна подкрепа

Снимка: БГНЕС

Никола Казаков, бивш шеф на Агенцията за бежанците, който беше освободен вчера от поста поради незадоволителна работа, каза пред "Хоризонт", че от година е алармирал за проблеми, но не е получил държавна подкрепа.

Мотивите за моето освобождаване научих от пресата. Никой не ме е викал, не ми е казал и никой досега не е бил недоволен от моята работа.

Според вътрешния министър Цветлин Йовчев причините за освобождаването на Казаков от поста са бавното даване на статут, бавно осигуряване на сгради и липса на взаимодействие с европейски организации. По този повод Казаков разказа:

Още есента на миналата година уведомих правителството, че хората, с които разполагам, са крайно недостатъчни, за да даваме статут в рамките на установения срок. За целта беше взето решение да се увеличи щата. Чак преди седмица изготвих щата, тъй като тогава ми беше разпоредено. Още на 11 юни аз уведомих с писма и премиера, и вицепремиера, че трябват нови сгради. Не бяха взети мерки. От началото на тази година екип от Агенцията обикаля, за да търси сгради. Преди 19 септември беше дадена една сграда - интернат на "Ботевградско шосе", която не е работила 15 години - с отрязани тръби, с паднали врати, в много лошо състояние. И ми беше разпоредено: с най-малко средства, бързо да настанявам чужденци. Това е истината, каза Казаков.

Чуйте разговора в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна