Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Валерианова: Ракът не е присъда, това е диагноза

Снимка: БГНЕС

Целият месец октомври е посветен на борбата с рака. Проф. Здравка Валерианова, изпълнителен директор на Онкологичната болница обясни, че от години се води статистика за болестта и данните показват нарастване.

Имаме около 35 000 нови случаи на рак в Блъгария. Темповете, с които нараства болестта са едни и същи. Това, което е благоприятно и можем да кажем,че се дължи на кампаниите е стадийното разпределение на болните. Около 30 процента от новите случаи на рак на гърдата са в начален стадий. Затова е много хубаво да се дава все повече информация за това какво трябва да знаем, как да се предпазим, при кого да отидем за преглед.

Разбира се, че е лечим ракът. Това не е присъда, това е диагноза. Но е диагноза за цял живот. Когато тя се постави трябва да бъдем много внимателни как живеем, как се храним, какво ни заобикаля.

В момента проблемите са много. Много съществено е финансирането. Днес бях в Столичната здравна каса, имаме лимитиране. Всички разбраха, че има дефицит в НЗОК, това недофинансиране и тази несигурност в системата създава напрежение.

Чуйте в звуковия файл какво каза проф. Здравка Валерианова за проведения конкурс за директор на Специализираната болница по онкология, който конкурс тя обжалва.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна