Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роми поискаха властите ни да защитят българските граждани във Франция

Снимка: Венелина Попова

Представители на ромската общност поискаха българските власти да защитят гражданите, заплашени с изгонване от Франция. Ромската общност в България изразява солидарност със сирийските бежанци и се противопоставя на твърдения, че бежанците бъркат в канчето на ромите.

Страната ни трябва час по-скоро да реагира и да защити българските роми, които са заплашени от изгонване от Франция. Експертът Деян Колев заяви, че правителството трябва да бъде категорично в своята защита за българските роми.
Както Eвропейската комисия много категорично, дори така бих казал, с неочаквана категоричност за такава институция, която винаги използва доста по-дипломатичен език, така, както комисията категорично заклейми граждани да бъдат гонени на етнически принцип, да бъде нарушавана директивата за свободното придвижване на хора в ЕС, същото да направи българското правителство и да бъде още по-категорично от гледна точка на това, че става дума за български граждани.
Лилия Макавеева от асоциацията "Интегро" се обяви за по-голяма социална ангажираност и решаване на гражданско равнище на проблемите на ромите у нас.
Че ние трябва да направим усилия за несоциализираните хора от ромската група да започнат да усвояват нормите на обществото, а затова обаче е нужен наистина подход на местно ниво, да се работи индивидуално, да се търси личната отговорност на родителите, но да се търси личната отговорност и на институциите.
По публикацията работи: Н.Кръстев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна