Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата не изключва още обвинения около плащанията за консултантски услуги по проекта АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС

От прокуратурата не изключиха да има още обвинения във връзка с плащанията на консултантски компании след мораториума за строеж на АЕЦ "Белене". На специална пресконференция от държавното обвинение коментираха изказванията на един от обвиняемите - Богомил Манчев и адвокатите му.

Освен Манчев с обвинение са управителят на "Уорли Парсънс" Събин Събинов и бившия шеф на НЕК Крум Анастасов. От прокуратурата изясниха, че сумата, за която те са обвиняеми, е 8,5 милиона лева. Парите са стигнали до консултантите въпреки подписания мораториум за АЕЦ "Белене" именно с подписа на Анастасов. Обвинение има и за още един бивш шеф на НЕК Иво Лефтеров.

От прокуратурата обясниха още, че много от изказванията днес на Манчев и адвокатът му Менко Менков не отговарят на истината. Те опровергаха едно от твърденията, че трябва да има изрична заповед на енергийния министър, който да каже на НЕК да спре плащанията по договорите. За държавното обвинение това, че има решение на Министерския съвет е точно форсмажорното обстоятелство, описано в договора. Там се твърди, че решения на държавни органи могат да послужат с основание за едностранно прекратяване на договора. Енергийни министри вече са били разпитвани по делото. Именно в този кръг разположи потенциалните нови обвиняеми заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Имена не бяха коментирани, но беше изрично уточнено, че договорът по проекта АЕЦ "Белене" е на НЕК, а не на Министерството на енергетиката.


По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени