Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна делото за Ески джамия в центъра на Стара Загора

  \r\nСтотици граждани от цялата страна протестираха пред сградата на Съдебната палата в Стара Загора, където започна първото заседание за собствеността върху Ески джамия в града.
Снимка: БГНЕС

В Окръжния съд в Стара Загора беше даден ход на делото за собствеността на Ески джамия в центъра на града. Делото е заведено от Мюфтийството, като в иска се предявяват претенции върху сградата, превърната преди две години в "Музей на религиите", както и за прилежащия терен от 529 квадратни метра. От Главното мюфтийство настояват и за обезсилване на акта за държавна собственост на имота. Според адвокат Красимир Руев основанията за претенцията са, че мюсюлманското изповедание е било и продължава да бъде собственик на джамията:

Ако отгърнете заключението на вещото лице, там, в плановете на град Стара Загора, поне до 38-а година пише "турска мюсюлманска вероизповедна община", има разписни листове, на които срещу всеки парцел пише кой му е собственикът. И там пише в няколко плана и няколко последователни разписни листа "турска мюсюлманска вероизповедна община", представили сме и основно турския документ, с който тази джамия представлява вакъф, т.е. определена категория имот, който не може да се продава, заменя, дарява и т.н., трябва да служи на цялата вероизповедна общност. Има го в Закона за вероизповеданията, а преди това и в Закона за възстановяване на собствеността върху одържавени недвижими имоти, той е основният реституционен закон в страната и е записано, че се връщат имотите на юридически лица, в това число джамии, манастири, църкви и т.н. Това каза Красимир Руев, адвокат на ищеца.

На следващото съдебно заседание, което бе насрочено за 1-ви ноември, ищецът трябва да представи документите за собственост върху имота, които твърди, че притежава. Ще бъдат изслушани и двама свидетели. Целта на техните показания ще бъде да докажат, че до 1975-а година джамията е била действащ мюсюлмански храм.

По публикацията работи: Елена Балабанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна