Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Водеща новина на британските издания тази сутрин са предстоящите промени в правителството след обявените оставки на двама негови членове от по-ниския ешелон: министърът, отговарящ за правителствената администрация, Клои Смит, която е най-младият член на кабинета на премиера Дейвид Камерън, и дългогодишният заместник-водач на парламентарната група на торите Джон Рандъл. Въпреки че двамата министри се оттеглят по лични причини, според Гардиън премиерът ще използва случая, за да увеличи броя на жените в кабинета си и да направи някои размествания сред по-ниския ешелон в правителството си.

Днес се навършват 7 години от убийството на руската журналистка от вестник Новая газета Анна Политковская, застреляна в асансьора на жилищния си блок в Москва, пише Комерсант. Политковская стана известна с публикации за нарушенията на човешките права в Русия и с критично отразяване на войната в Чечения. 62 на сто от руснаците са убедени, че поръчителите на убийството й няма да бъдат открити, сочи проучване на центъра Левада, цитирано от вестника. Само 16 на сто вярват, че престъплението ще бъде разкрито, а 21% не дават отговор.

Руската партия "Единна Русия" реши да стане народна, пише Комерсант под заглавие: "Партията на дребните началници пое нов курс". Вестникът коментира приключилия в събота конгрес на партията с мнозинство в Държавната дума. Обявила през 2000 година за свой основен принцип социалния консерватизъм, сега "Единна Русия" поема курс към по-тясна връзка с народа, отбелязва изданието.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна