Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Майсторов представя „Картини от чекмедже“ в галерия "Лоран"

Снимка: БГНЕС

В галерия „Лоран“ днес се открива изложбата на големия български художник  проф. Николай Майсторов – „Картини от чекмедже“. Поводът е 70-годишния юбилей на художника. В предаването "Преди всички" той сподели, че това е неочаквана изложба, защото готви своята основна изложба по повод годишнината си през пролетта в Софийската галерия.

Получих покана от сериозна галерия и реших с удоволствие до гостувам с картини, които са правени отдавна. Затова ги нарекох „Картини от чекмедже“. Това са етапни картини, бих казал проекти, от които в последствие се родиха цветните литографии по „Дон Кихот“ и други произведения от другия цикъл „Апокалипсис: Откровения от свети Йоан“. Това са малки работи, около 70 на брой, които изпълниха галерията. Независимо, че те са подготвителен етап, за мен всеки етап може да бъде абсолютен резултат.

Проф. Майсторов каза, че малкият цикъл от картини е рисуван през 1984-та година, а по-големия цикъл – „Апокалипсис“, са рисувани през 1992-ра година.

Аз се провокирам от текстове, които носят фолософско съдържание и се покриват с моя мироглед, стават в един сихрон, който ражда моята образна система и аз започвам да творя. Литературата е едно първично вдъхновение, а на втория план съм аз.

На голяма изложба, която ще покаже през пролетта, художникът е решил да изведе една и съща тема, рисувана през различни години.

Изложбата, която се открива днес в галерия "Лоран", ще продължи три седмици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна