Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Капон: Важно е да разберем дали от НЕК са заплащали на фирми с бартерен ток

Снимка: БГНЕС

В предаването "Преди всички" лидерът на ЕНП и председател на Инициативния комитет "БеляНЕ" Мария Капон коментира решението от вчера НЕК да прекрати договора си с "Уорли Парсънс" - инженеринговия консултант за строежа на АЕЦ "Белене":

Добре е, че третото правителство, след решението на парламента да се спре строежа на атомната централа, реши да изпълни закона и да прекрати договора с "Уорли Парсънс". Когато трябва да се пазят икономическите интереси на България, правителствата нямат цвят, те имат националност. Сега големият въпрос е да се започне от самото начало, като започнем от продажбата на стария реактор и да стигнем до това какво се случва и в момента с тези договори.

Мария Капон заяви, че е важно да се разбере дали бившето ръководство на НЕК е заплащало на фирми, вързани с консултанта за АЕЦ "Белене", с бартерен ток - в нарушение на няколко процедури, в това число на конкурсите за получаване на ток за износ. Тя каза, че подготвят сигнал за това до прокуратурата.

Според Мария Капон настоящият министър на енергетиката Драгомир Стойнев е реагирал адекватно през последните месеци, така че НЕК да спре договорите.

Всеки ден с продължаването на договора за АЕЦ "Белене" има все по-голям проблем за решаване на този казус. Втората стъпка е да спечелим делото срещу "Атомстройекспорт". Категорично смятам, че България е в позиция да спечели делото, защото технологията не е лицензирана в България, има забавяне на сроковете, които "Атомстройекспорт" прави при произвеждането на оборудването, липсва голяма част от документацията.

Цялото интервю с Мария Капон можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени