Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Николай Михайлов: От връщането на Пеевски в НС ще спечели протестът на гражданите

Снимка: Стаматина Никова

Извън специализираната оценка, която е в прерогативите на КС, ние не знаем мотивите, но и тези, които не сме специалисти, не би трябвало да дръзваме да разсъждаваме някак си лекомислено по този въпрос. /.../ Мисля си, че това решение на КС по-скоро обслужва не толкова Пеевски или тези, които го инсталираха в НС и от там в ДАНС, колкото тези, които протестират срещу този парламент. Ако протестната вълна имаше потребност от някакво енергизиране, от тласък на протеста, то това решение на КС и връщането на Пеевски обратно в НС е някакъв шанс за такова енергизиране и за такова повторно възпламеняване на протеста. Това каза д-р Николай Михайлов в интервю за предаването "Нещо повече".

Гражданите не губят от това нещо, а печелят, защото парламентът уплътнява собствения си образ на нещо непоносимо чрез връщането на Пеевски обратно в него. Ако Пеевски започне да обслужва кворума на парламентарното мнозинство сега, това означава парламентът да се превърне отново в своеобразно парламентарно чудовище и отново да мобилизира протестиращи маси по площада. Това е повече от логично да се предположи по логиката на гражданската реакция, каза още д-р Михайлов.

Мисля си, че връщането на Пеевски обратно в НС изостря обстоятелството, че политическата криза в България все още не е разрешена и нейното разрешаване предстои. Това може да стане чрез гражданска мобилизация и натиск, защото този кабинет е крайно политически неустойчив, вътрешно противоречив, в някаква степен абсурден и чрез всекидневната си грижа да може да мобилизира кворум, за да просъществува ден подир ден, представя образа на българската политика като екстремно немощна, като нещо крайно болнаво. Терапията на тази ситуация може да бъде само избори, каза Михайлов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна