Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ: ЕК спира финансирането по два големи инфраструктурни проекта

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия е спряла два ключови инфраструктурни проекта на обща стойност над 131 милиона евро. За това алармираха в парламента от ГЕРБ. Ако спре финансирането с евро средства на проектите, държавата ще трябва да ги плати с бюджетни средства, посочиха още от партията.

В писмо от 4 октомври до транспортното министерство от Европейската комисия са посочили, че правителството не е изпълнило ангажимента си да осигури финансиране за вече течащи проекти в железопътния сектор и заради това спира финансирането и на други два пътни проекта. Единият е тунелът под Шипка, а другият, пътят София-Калотина - западната дъга на околовръстния път.

Томислав Дончев, бивш министър по еврофондовете посочи, че ситуацията допълнително се усложнява от факта, че двата проекта вече са изпълнени на 50%:

Това означава, че ако въпросът не бъде уреден до следващите месеци, те ще трябва да бъдат платени с бюджетни пари.

Лиляна Павлова, бивш министър на регионалното развитие и депутат от ГЕРБ коментира:

Ние не само, че ще ги загубим, защото те не могат да ги управляват, а тук имаме една ситуация, в която наличен финансов ресурс Европейската комисия не ни го предоставя защото тя се притеснява, че останалите проекти от оперативната програма в сектор Ж.П. не са достатъчно добре управлявани да бъдат финансирани и затова ни спира и пътните проекти.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини в некомпетентност регионалния министър Десислава Терзиева и предложи експертна помощ на правителството:

Без злорадство мога да кажа, че докато си играем с казуси месеци наред, губим огромни пари, заради едно цикламено костюмче, което щяло да прави селски пътища. Абе направи първо големите пътища, където минава големия поток, после ще направиш и по-малките. По тези теми, защото те касаят всеки българин, съм готов целия екип да му го предоставя, да отиде, да им дава ъкъл, да спасят програмата.

От кабинета на вицепремиера, отговарящ за еврофондовете Зинаида Златанова, категорично опровергаха информацията, и подчертаха, че Еврокомисията не е спирала никакви еврофондове за България.

Апликационните форми за въпросните два проекта са върнати за уточняване на детайли по тях, което е нормална практика в отношенията с Еврокомисията. Повечето апликационни форми са връщани многократно, като например за автомагистралите "Струма" и "Марица", които се осъществяват успешно, припомнят от кабинета на Златанова.

Вицепремиерът е в Брюксел, където в момента дава пресконференция, по-късно очаквайте още подробности по темата. 
 

По публикацията работи: Виолета Ашикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна