Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите решават дали да освободят от поста Филип Златанов

Снимка: Ивайло Михайлов

Очаква се народните представители да обсъдят освобождаването на Филип Златанов от поста му на председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Прословутото тефтерче на Златанов стана повод депутати и министри на ГЕРБ, упоменати само с инициалите си в него, да бъдат обвинени в политичеки натиск за саморазправа. С подобно заключение излезе и временната анкетна комисия в парламента, която изслуша хора, споменати в тефтерчето. На 26-и септември Златанов подаде оставка, но тя трябва да бъде гласувана от депутатие.

В програмата на парламета е предвидено и първото обсъждане на промените на Закона за обществените поръчки. Въпросът дали ще има заседание обаче продължава да стои. След като Конституционният съд върна в парламента Делян Пеевски, от партията на Бойко Борисов обявиха, че ще продължат да пречат мнозинството да приема удобни закони. Тази позиция можем да разчетем и като сигнал, че ГЕРБ или няма да влязат в пленарната зала, или няма да се регистрират. Което оставя под въпрос мнозинството, необходимо за заседание, образувано от БСП, ДПС и "Атака". Този път депутати от "Атака" са обявили, че ще бъдат на посещение в Русия. С интерес се очаква и появата на Делян Пеевски в пленарната зала, след като КС го реабилитира като депутат след злополучния му избор и отказ от поста шеф на ДАНС.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна