Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адела Пеева: Образът на Списаревски е романтичен

Снимка: БГНЕС

"В търсене на Списаревски" - така се нарича новият филм на режисьорката Адела Пеева, който ще има премиера на 15-и октомври в Дома на киното. Главен герой в него е българският летец, който загива на 20.12.1943 година. Той е на 27 години, когато загива в таранен удар срещу американски самолет, част от бомбардировачите над София.

При правенето на филма за кмета Иван Иванов проучвах бомбардировките на София и тогава попаднах на името на Списаревски, разказа Пеева.

Истината за него е недостижима, той е живял кратко, няма богата собствена история и всичко около него е обвито в мъгла и легенда. Прав е неговият племенник, който казва, че хората са го държали в холовете си като икона. И са казвали, че има кой да ги защити. Образът на Списарески е романтичен и това допада на хората. Бил е много хубав, любимец на жените, обичал е компаниите, смел е. Какво друго може да се иска от един герой? Хората се идентифицират с него. Опитах се от различни гледни точки да намеря истината за Списаревски. Това е филм за това как пишем историята, разказва режисьорката.

Чуйте разговора с Адела Пеева от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна