Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Марков: Конституционният съд отказа да прилага конституцията

Снимка: БГНЕС

Според бившия конституционен съдия Георги Марков: КС вчера направи най-голямото безобразие на целия преход. То не е в това дали г-н Пеевски ще стане или няма да стане депутат. Вчера КС отказа да прилага Конституцията. Това се нарича отказ от конституционно правосъдие. Българският конституционен модел по този начин не може да съществува.

В интервю в предаването "Нещо повече" Георги Марков даде съвет на протестиращите: Да спрат с тези песни и танци, не да правят революции, но да правят конкретни искания за промяна в България. Те трябва да се следните: мажоритарни избори или бойкот на изборите, нова Конституция, която да предвиди разпускане на сегашния ВСС, на сегашния КС и т.н, пряк избор на магистрати, държавен глава с увеличени правомощия. На България й е необходим нов 14-и декември, но не както през 1989-а да падне само член 1-ви / от Конституцията/, а смяна на модела. Ние сме една безпомощна държава, влязла в ЕС по милост. Трява й радикална промяна, иначе ще затъваме все повече и повече.

Конституционният съд, до преди една година, беше единствената институция, която запазваше ниво да се предпазва от скандали. Нямаше парламентарно мнозинство, което да бъде пощадено от КС, когато е нарушило правилата. Тази институция сега слезе много ниско на нивото на парламента. Когато става дума за отказ да прилагаш основния закон, ти ставаш излишен, каза Марков и посъветва опозицията да уведоми всички европейски институции, че отказва да уведомява вече Конституционния съд.

Чуйте мнението от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна