Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отложи гласуването на оставката на Филип Златанов

Снимка: БГНЕС

Депутатите прекъснаха разискванията за освобождаване от поста председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси на Филип Златанов. Те гласуваха решение това да бъде обсъдено като първа точка на утрешното заседание и се надяват Филип Златанов да присъства в пленарната зала.

Председателят на временната анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти за нарушения, извършени от Комисията за конфликт на интереси, Кирил Добрев припомни, че името на Златанов нашумя, след като прокуратурата показа неговото тефтерче с инициали на политици. Няколко дни след това Искра Фидосова обяви, че напуска изпълнителната комисия на ГЕРБ и парламента. В тефтерчето инициалите бяха записани като И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц. Затова не само Кирил Добрев, но и останалите изказващи се отправиха въпроса кой е Б.Б. Добрев заяви:

Ц.Ц. може да е всеки. Само че при изслушването на ваши бивши колеги нито един не каза, че това е г-жа Цецка Цачева. Напротив, всички посочиха Цветан Цветанов като човека, който им е забил нож в гърба. Искрено съжалявам, че в залата не е г-н Бойко Борисов, защото имам само един въпрос към него. Той е човек на достойнството, мъжкар. Искам да го питам кой, според него, е Б.Б.

Въпреки че депутатите поканиха още в сряда Филип Златанов да присъства на днешното заседание, той не дойде в залата, тъй като не бил в София. Лютви Местан определи тефтерчето на Златанов като тефтерчето на задкулисието и посочи, че на ГЕРБ не е стигнало време, "слава Богу", да подчини и съдебната власт:

Това тефтерче разкрива как са се взимали решенията в България по време на управлението, колко са били независими независимите органи в тази държава. Никаква независимост няма в органа, ръководен от Филип Златанов.

Емил Радев от ГЕРБ препоръча като се правят изводи, да се проследи дали тези нарушения са доказани и от съда.

Има наказателно производство и ние очакваме българската прокуратура да установи всички ония обстоятелства, които са в прословутото тефтерче. Затова и беше безмислена малко действието на нашата анкетна комисия. На практика ние правим изводи без да можем да видим събраните доказателства и факти по това производство.

От ДПС поискаха Златанов да бъде поканен в зала, защото имат въпроси към него. Напускане на поста е лесен изход от политическа отговорност, но има нужда от ясни отговори, това е истинската политическа отговорност, подчертаха от ДПС.

Прокуратурата обяви съдържането на тефтерчето, след което депутати и министри на ГЕРБ бяха обвинени в преследване на политически цели и разчистване на сметки.

Със заключение в подобен смисъл излезе и временната анкетна комисия в парламента, която изслуша хора, споменати в тефтерчето. На 26-и септември Златанов подаде оставка.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна