Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът в Атина обсъжда сваляне на имунитета на още четирима депутати

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Парламентът в Атина обсъжда сваляне на имунитета на още четирима депутати от „Златна зора” по искане на Върховния съд. Прокуратурата има показания на защитени свидетели, че народните преставители са извършили престъпления. Въпреки разкритията, гърците не свалят доверието си от неонацистите, като партията „Златна зора” е трета по рейтинг.

Показанията на седем защитени свидели доказват, че народните представители от неофашистката "Златна зора" са участвали в прикриване на следите на убийците на рапъра Павлос Фисас.

Друг свидетел доказа, че един от депутатите има тайно скривалище за оръжие в изоставен манастир. Разследващите получиха автентичен запис на изказване на депутат, че "Златна зора" е „готова да влезе в парламента с танкове”.

Специална парламентарна комисия обсъжда искането на Върховния съд за сваляне на имунитета на четирима депутати, което вероятно ще бъде гласувано още днес в парламента.

Службата за борба с финансовите престъпления проверява транзакциите на банковите сметки на партията и активистите й в страната, за да се установи дали съществуват улики за пране на пари.

Парламентът в Атина обсъжда и промяна в закона за финансиране на партиите, която ще даде възможност да се спре държавната субсидия, когато лидерът или депутати са разследвани за пране на пари.
По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна