Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарство за лечение на астма поскъпва двойно, алармира слушател на "Хоризонт"

Снимка: БГНЕС

Лекарство за лечение на астма за деца се оказва с нова цена, но за сметка на родителите. За това алармира слушател на „Хоризонт“ - майка на 10-годишно дете, което от 4 години се бори с това заболяване.

Преди няколко дни Илияна Саздова разбира, че трябва да заплаща почти двойно за ежедневното лекарство Singuler, което се покрива частично от НЗОК. Изненадва я липсата на информация. Откога е въведена новата сума и фармацевтът не могъл да отговори. Предложили й да замени лекарството с друг генерик, който също се поема частично от касата, но тя решава, че след като детето се повлиява добре от старото лекарство е по-добре да се лекува с него.

Според позицията на НЗОК цената на всяко едно лекарство зависи от свободната воля на производителя, с неговите търговци на едро и аптеката.

Все по-често се бърка в джоба на пациента, коментира председателят на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, Диана Хаджиангелова:

Пациентите трябва да са информирани от личния лекар какво се случва и има ли промяна в цената на приеманите от тях лекарства.

Тя каза още, че астмата е най-често срещаното заболяване при децата, затова са предприели сформирането на работна група за стартиране на Национална програма за борма с астмата, алергиите и хроничната обструктивна белодробна болест. Очаква се тя да бъде готова до четири месеца.

От звуковия файл можете да чуете репортажа на Гергана Хрисчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени