Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомил Николов: Потребителите трябва да имат право на избор кой и как да отчита парното им

Снимка: БГНЕС

На днешното заседание на парламентарната комисия по енергетика ще се разглеждат предложения за промени в Закона за енергетиката, внесени от НПО и топлоснабдителни предприятия.

Заявка за участие са подали и от Българската национална асоциация на потребителите. Изпълнителният директор на асоциацията Богомил Николов каза в предаването „Хоризонт до обед“, че всички предложения, които се очаква да се обсъждат днес, не са изпратени предварително, а ще се запознаят с тях на място. За едно от предложенията - да се въведе ролята на търговеца на топлоенергия, Богомил Николов коментира:

Според нас това ще е поредната грешка в последните 15 години, защото по неясни за мен причини държавата винаги тъсри решението или опцията в единствено число и всеки път се оказва, че новата идея не може да сработи. Трябва да се остави максимална възможност за избор на потребителите. /.../ Ние направихме проучване на европейския опит и трябва да кажа, че практиките са изключително разнообразни. Това, което ги различава от българската практика е, че там моделите и методите, които се използват са приети от потребителите. Нашият голям проблем е, че българските потребители не приемат единствената опция, която им се предлага.

За да съществува пазар на топлинно счетоводство, трябва да се премахне най-голямата пречка – подмяната на уредите, каза Богомил Николов:

Идеята е да не се сменят уредите, които вече са поставени, а да може етажната собственост, ако вземе решение, да може да смени топлинния счетоводител без да се налага поставяне на нови уреди. Ние очакваме, че възможността за избор ще промени отношението на топлинния счетоводител, заради обстоятелството, че той знае, че потребителят или сградата не е негов крепострик и може по всяко време да вземе решение и да си смени доставчикът.

Богомил Николов отправи апел държавата да поиска колкото се може по-голяма сума от ЕС през следващия програмен период по програмата за саниране, за подмяна на остарелите сградни инсталации.

Интервюто с Богомил Николов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна