Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият Закон за емиграцията във Великобритания породи разногласия

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Новият Закон за емиграцията във Великобритания породи разногласия заради твърдите мерки, които не дават достъп до обществени услуги .

Британският министър на вътрешните работи Тареза Мей е смятана от много политически наблюдатели за сериозен бъдещ претендент за лидерския пост в Консервативната партия.

Новият Закон за емиграцията, оповестен от нея през седмицата и обещаващ разправа с нелегалните емигранти е музика за ушите на традиционните тори. Всички на острова са напълно съгласни, че трябва да бъде спрян автоматичният достъп на чужденците до обществени служби като здравеопазването например. Повечето са съгласни и с решението да се приютят даващите жилища под наем и работодателите да проверяват дали съответните хора имат право да са в страната преди да им предлагат дългосрочно настаняване или работа.

Критиците на Закона, обаче, виждат два сериозни пропуска. В него няма мерки за подобряване на граничния контрол, който по техните думи е под всякаква критика и не на последно място те изтъкват факта, че голямо мнозинство от емигрантите, съгласно европейските норми, имат напълно законно право да ползват обществените услуги.

Мнозина не вярват и на прогнозите на правителството, че след 1 януари няма да има така очаквания наплив от българи и румънци.
По публикацията работи: Веселин Паунов – кор. на БНР в Лондон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна