Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Апостолова: Отвличането на либийския премиер не беше преврат

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В предаването „Събота 150“ Наталия Апостолова - ръководител на делегацията на ЕС в Либия, коментира нестабилната обстановка в страната и краткото отвличане на министър-председателя:

Целият свят беше шокиран от новината, че премиерът е отвлечен от една от военните групи на т.нар възстаници. Тази малка групировка произнесе своето недоволство от политиката на премиера, особено след накои доклади, които излязоха в пресата за корупционни сделки. В този кръг бяха и някои министри. Самото отвличане не беше най-критичното събитие в Либия. По-важна е тази генерална нестабилност. В момента ние виждаме изключително слабо правителство, което не може да се справи с икономическите проблеми и експорта на газ. За нас, в Евросъюза, Либия трябваше да бъде най-успешната страна след Арабската пролет. Не мога да кажа, че ЕС трябва да отклони погледа си от страната, защото те най-много се нуждаят от нашата помощ. 40 години тази страна реално не е имала държавност.

Наталия Апостолова каза, че се опитват с всички сили да подпомогнат Либия да изгради тези институции, които досега не е имала:

Ние се опитваме да създадем тренировъвчни програми за войската и полицията. Трябва да се подобри административния капацитет на силовите структури. В момента те функционират, но без никаква координация едни с други. Нашите програми са с 2-3 годишен период. Много важно е да се намери социално-икономическо и дори политическо място за т.нар възстаници. Те са хората с оръжие, но реално не са щастливи и не виждат реализация на тези идеи, за които те се биха през миналата година. В момента се опитваме да създаваме програми за малки и средни предприятия, различни образователни програми и програми за мениджмънт, за да може тези хора да намерят своето място.


Либия е страната номер 1 в света по наличие на оръжие, голяма част от тях нелегално, каза Наталия Апостолова и допълни:

Ние се опитмваме да установим къде са оръжията и след това да създадем т.нар убежища, където те да бъдат складирани и да са под контрол.

Тя коментира, че отвличането на премиера през седмицата не е преврат:

Това е начин, по който възстаниците изразиха недеволството си от политиката на премиера. Фактът, че парламентът и правителстото успяха за кратко време да излязат от тази криза означава, че тази държава е на прав път.

Наталия Апостолова е на мнение, че усилията на ЕС, както и на партньорите от НАТО, САЩ и страните от региона трябва активно да бъдат включени в защитата на охраната на границите на Либия:

Това не е само задължение на Либия, а и на обкръжаващите държави я държиви.
Подобрявянето на охраната на границата на Либия ще бъде изключително важно.
ЕС започна амбициозна програма - експерти от ЕС обучават и предават своя опит на либийските власти как най-добре да охраняват границите. Едно стабилно правителство, една добра координация между различните министерства и една силна програма от страна на ЕС, мисля, че границата с Либия ще бъде много по-сигурна.

Цялото интервю с Наталия Апостолова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна