Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията по заетостта активно работи по програмите за трудова заетост на младите хора

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Агенцията по заетостта активно работи по програмите за трудова заетост на младите хора, очаква се страната ни да получи от Европа целева помощ по тези мерки за над 100 милиона лева, заяви във Варна Камелия Лозанова, директор на Агенцията. Тя откри информационно-трудовата борса "Европейски ден на труда" за работа в туристическия бранш.

Лозанова посочи, че в тази борса участват представители на работодатели от 8 държави от Европейския съюз, както и от КТ "Подкрепа" и Националния осигурителен институт. Заедно със синдикатите и НОИ агенцията реализира проекта "Бегин", по който се консултират българи, които искат да започнат работа в чужбина. В бюрата по труда са назначени над 30 психолози, както и по двама трудови посредници. Камелия Лозанова съобщи още, че скоро пред всяко бюро по труда ще функционира т.нар. обществен терминал:

Това са вид компютри, които се поставят пред бюрата по труда, те вече са инсталирани самите машинки, остана софтуера да направим, в момента имаме процедура по Закона за обществените поръчки и съответно там ще могат хората директно на място да си проверят какви работни места има в цялата страна и в ЕС без да чакат на опашки тези, които не искат мотаят по поделенията и коридорите на една администрация, могат просто на входа на тази администрация да проверят какви са възможностите.

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна