Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гроздоберът във Видинско вече приключва

Снимка: sandanskibg.com
Гроздоберът във Видинско вече приключва. Лозарите са доволни от качеството на гроздето, винопроизводителите очакват добра продукция.

Лозарите ще изпратят една добра година -благоприятните метеорологични условия наляха зърната, захарният градус е доста над нормата, количеството на продукцията обаче не навсякъде се покрива с очакванията. Младите и добре гледани лозя край Димово, Видин и Брегово дават богата реколта, по- слаба е в застарелите лозови масиви край Ново село. Малко над 500 кг/дка е средният добив от винените сортове, от декар лозе с десертното грозде стопаните прибират близо по 800 кг. Опитен винар очаква не много, но качествено вино:

Захарността тази година е по- висока, киселинността е по- силно изразена, пигментацията на самите зърна е по- сериозна, виното, което ще се получи при една добра технология ще се получи една добра продукция, макар и по- малко.

Изкупната цена на гроздето в региона е между 40 и 90 стотинки и зависи от сорта и качеството, а търговците са повече от клиентите.

По публикацията работи: Тотка Нинова - кор. на БНР във Видин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна