Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски депутати предлагат да бъдат спрени субсидиите за зелен ток от 2020-а

Снимка: БГНЕС

Германски депутати предлагат да бъдат спрени субсидиите за производство на "зелен" ток от 2020-а година.

Германските християндемократи настояват да се спрат субсидиите за зелена електроенергия в момента, в който бъде постигната целта от 35% екоток в захранването с енергия в страната.

Икономическото крило на ХДС в парламентарната фракция на партията обяви 2020-а за годината, в която държавата трябва да спре да подпомага производителите на ток от вятър, слънце и биомаса. Според плановете на досегашните правителства тогава ще бъде постигната целта от 35% екоток в мрежата.

Всичко, което ще се строи от там нататък, трябва да става без субсидии, на пазарен принцип, посочи председателят на икономическата комисия Михаел Фукс.

Германските потребители плащат в момента 24 милиарда евро годишно за стимулирането на производството на екоток. Това става чрез специална такса в сметките за електрическа енергия. За 2014-а година тази такса ще се повиши на 6,3 цента за киловатчас. Всяко следващо покачване на цената ще погребе вярата на германците в зелените енергии, предупреди Фукс.

Експерти предлагат цената за преминаване към нови енергии да не бъде разпределяна между гражданите, а да се покрива от специален фонд.

По публикацията работи: Капка Тодорова - Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени