Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Попов: Практически не е възможно да се усвоят 100% от европейските средства

Снимка: БГНЕС

Тъжната констатация е, че споразуменията между правителството и общините, в по-голямата си степен, са само плод на едно възпитано отношение между местната и централната власт. Силно се надявам от тук нататък това да не бъде така. Централната власт трябва да покаже по-сериозно отношение към местната власт и считам, че са налице тези симптоми с оглед на това, че многократно премиерът заяви, че местните власти ще бъдат акцент в бюджета за 2014-а година, което все пак е важен момент и реалните стъпки, които предприехме по възстановяване на Съвета за децентрализация, който до края на ноември ще изготви пътната карта на всички неща, които ще се случват конкретно за периода 2014-2015-а година. Това каза председателят на НСОРБ Тодор Попов по отношение на вчерашната среща на Сдружението с премиера Пламен Орешарски, която продължава и днес, в интервю за предаването "Преди всички".

Попов обясни, че общините са бенефициенти на повече от 60% от средствата от ЕС: Считам, че усвояемостта на тези средства, спрямо средно за ЕС, в България в никакъв случай не е по-лошо, а и няма държава, която е усвоила 100% от европейските средства. Това практически не е възможно.

И централната, и местната власт осъзнават, че ние сме страната на една и съща монета и нашият интерес е общ, така че няма смисъл да се правим на по-католици от папата, каза Попов.

Цялото интервю на Силвия Великова с Тодор Попов чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна