Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игов: Получаването на реални социални умения в училище трябва да започва от първи клас

Снимка: Васко Михайлов

Получаването на реални социални умения в училище ми е болна тема. Мисля че VІІ, ІХ и Х клас е вече късно за това. Би трябвало децата още в началното училище да се учат кои хора са опасни и на кои хора могат да имат доверие. За съжаление, желанието на цялата гилдия психолози, които работят в училище, за това да има поне 2 учебни часа седмично не се сбъдна. Такива програми вече бяха писани, но така и не се намери време децата да получават социални умения.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ психологът Иван Игов по повод идеята за обучение на големите ученици в готовност за действия в критични ситуации или "Военно обучение".

Децата ни, особено до ІV клас и по международните тестове и изследвания са добре подготвени на теоретично ниво, но на практическо се опасявам, че не е така, защото съм бил в училище по време на земетресение и знам как реагират децата – панически.

В последните години има програми, полицията и пожарната правят обучения, но в най-добрия случай това са презентации на Powerpoint каза психологът, позовавайки се на неправителствена организация. Практическите занятия или се правят нередовно или се правят под друга форма. Липсват и подготвени учители за реалните умения, необходими в живота. Експертите пък обикновено нямат педагогически опит за работа с деца. Игов разкритикува и милитаристичното съдържание в програмата по военно обучение:

Преди няколко години МО се опита да пробута част от пенсионираните офицери като преподаватели в училище и тогава много позитивни изказвания се казаха колко е важно да се минава такова обучение. То беше свободно избираемо. Нищо такова не стана, просто защото децата отказаха да се запишат и цялата тази идея отиде по дяволите. Сега ми се струва, че отново е една претоплена идея. Не мисля, че важните неща там са глупави – действия при аварии и извънредни ситуации са важни, но начинът, по който се опитват да ги върнат отново в училище, е уникално глупав. Тук би трябвало да се обърнат към педагози и психолози, които знаят как да предадат този материал на децата. Лично аз съм убеден, че това трябва да се прави от първи клас, даже от предучилищна подготовка. Добре е децата да познават даже „чичковците“ на улицата, защото това е реална опасност.

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени