Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозанов и Захариев: Трябва нов закон за медийните услуги

Снимка: Архив

България се нуждае от нов закон за медийните услуги, който да отговаря на променената медийна среда, но ситуацията в страната в момента не предполага постигането на политически и обществен консенсус за постигането на тази цел. Около това становище се обединиха по време дискусията за медийната регулация председателят на СЕМ Георги Лозанов и депутатът Мартин Захариев от парламентарната комисия по култура и медии. И двамата обаче изтъкнаха, че има актуални теми, които биха могли да бъдат коригирани в действащото законодателство.

Мартин Захариев се обяви за отпадане на рекламата като един от начините на финансиране на обществените медии. Това, според него, предполага и
нови бюджетни параметри:

На обществените медии им е нужно достатъчно адекватно, ясно финансиране от бюджета и запазване на опциите им за спонсорство и продуктово позициониране и излизане от рекламния пазар в традиционната му форма.

От своя страна Георги Лозанов подчерта:

Това, така казано, е трудно приемливо, защото действително приходът е малък, но когато участваш конкурентно на един пазар, това създава рефлекси, които влияят върху съдържанието, не те превръщат в строго институционална медия, свързана с изпълняването само на определени обществени функции. Но на мен ми се струва, че в перспектива рекламата в конвенционалния й вид и форми, започва да отстъпва място на други форми на търговско слово. И ако действително в обществените медии се разреши продуктово позициониране и спонсорство и ако бюджетът бъде съобразен с тази промяна, то тогава може да има условия за дебати.

Говорейки за двете обществени медии Мартин Захариев изтъкна също необходимостта от законодателни промени, които да отчетат новите технологични услуги, които те могат да предлагат. Той подчерта, че е наложително да се обсъди и възможността за нова структура на управление на обществените медии, с цел по-голяма ефективност, но според него темата за обединението на националното радио и националната телевизия предполага широко и внимателно обсъждане. По думите на Захариев дори и да не се стигне до такова обсъждане в двете медии трябва да бъдат предприети конкретни действия за оптимизация на тяхната структурата и численост.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна