Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: Дебатите за вота на недоверие са пропусната възможност от правителството

Димчо Михалевски: Няма опасност от нулева година за усвояване на европейски средства
Снимка: БГНЕС

Имаше полза от вота на недоверие, но по-полезен би бил друг инструментариум, който би бил по-полезен за такава стратегическа тема като регионалното развитие. Тя е по-сложна и въздействието върху нея изисква повече устойчивост и постоянство. Може би ще инициираме и през комисията по регионална политика да се наблюдава непрекъснато какви са резултатите от работата на правителството и поне веднъж на 6 месеца да правим сериозни дебати в пленарна зала, за да може да демонстрираме, че тази тема ни интересува. Това каза депутатът Димчо Михалевски от БСП в интервю за предаването "Нещо повече".

Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев заяви: Днешните дебати по отношение на правителството бяха една пропусната възможност, защото вотът на недоверие не бива да се приема само и единствено като заплаха. Правителството имаше уникална възможност да обяви своите намерения, да ги защити. Имаше възможност на всички въпроси и упреци, които се отправят да бъде даден отговор. /…/Съгласен съм, че 4-5 месеца са твърде малко, за да коментираме лоши резултати, но на този етап имаме пълното право да коментираме намерения. Тревожното днес е, че аз от представител на правителството не чух каквито и да е намерения. Това е притесняващото. От тази гледна точка дебатът беше пропусната възможност.

По отношение на намеренията на правителството, Михалевски обясни: Правителството заявява своите намерения чрез бюджета. Там се правят сериозни разчети, защото намеренията трябва да бъдат подкрепени с конкретна амбиция със събиране на нужния размер финансови ресурси и използването им за реализация на конкретни политики. Вотът е легитимно оръжие на опозицията, но аз съм бил свидетел на много вотове и знам, че това не е най-добрият вариант.

Депутатът от БСП беше категоричен, че няма опасност от нулева година за усвояване на европейски средства и обясни: За тези, които предстои да усвоим по сегашната финансова рамка – няма риск, защото ние ще усвоим за 2014-а и 2015-а половината от средствата, а това са над 4 млрд. само по седемте оперативни програми, отделно по другите програми. По отношение на новия програмен период България в момента се движи в добър темп. Тя е в първата половина на страните, които са си представили стратегическите документи и споразумението за партньорство. Голяма част от важните оперативни програми са в голяма степен готови.

За плащанията от този програмен период Дончев каза:
За да не бъде пропусната 2014-а, успоредно с разработването на оперативната програма, успоредно с всички усилия да бъде одобрено споразумението за партньорство, трябва да се прави и друго. Трябва първите схеми за финансиране да се готвят в момента заедно с насоките за кандидатстване. Това е работа в аванс, но суровата истина е, че ако ние искаме в 2014-а да има реални и физически плащания, първите схеми трябва да се обявят пролетта, не по-късно.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени