Една трета от световното производство на храни се губи или пропилява поради немарливост или липса на адекватни средства за складиране и разпространение в търговска мрежа. Загубите възлизат на милиард и 300 милиона тона на година, съобщава Организацията на ООН по прехрана и земеделие по повод Световния ден на прехраната.
С една четвърт от тях биха могли да се нахранят 842 милиона души, които все още страдат от глад в света, твърди Роберт ван Отердийк, експерт по хранително-вкусовата промишленост.
Плодовете и зеленчуците са най-прахосваните храни - близо половината от тях се губят преди да стигнат до чинията на масата. Следват ги морските дарове и зърнените култури.
В развитите промишлени страни пилеенето на храни идва от избора човек да изхвърли все още годни за употреба храни от санитарни съображения или дори от естетически.