Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравната комисия ще обсъди следващата седмица отпадането на забраната за тютюнопушенето

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Здравната парламентарна комисия ще обсъди следващата седмица промените в Закона за здравето, с които БСП предлага да отпадне тоталната забрана за тютюнопушенето. Това заяви за "Хоризонт" председателят на комисията Нигяр Джафер след като промените бяха внесени в парламента.

Внесените от БСП късно снощи в парламента промени в Закона за здравето за отпадане на тоталната забрана на тютюнопушенето, бяха определени от ГЕРБ като лобистки. Мотивите според бившия здравен министър Десислава Атанасова:

Фактът, че във всички заведения за хранене и развлечения, в игрални зали и казина ще бъде разрешено тютюнопушенето, на мен ми говори за лобизъм и то не само на хотелиерите и ресторантьорите. По-скоро на мен ми е интересно дали сега министърът на здравеопазването ще си подаде оставката.

Пред идеята за провеждане на референдум БСП избра законодателни промени, за да бъдат приети преди зимата. Според Спас Панчев в противен случай България остава с най-строгия режим за тютюнопушене:

Идеята да има изградени вентилационни инсталации в помещенията, за да се осигури на непушачите, на работещите там нормална атмосфера, е нещо, което се приема добре от всички, това може би ще наклони везните.

"Атака" също внесе промени за отпадане забраната на тютюнопушенето, но депутатите й са разделени на "за" и "против", призна Десислав Чуколов:

Може да се мисли за някакви режими след определен час в определен тип заведения. Нека това да се разгледа и да се направи така, че просто обществото да се успокои по тази тема.

Председателят на здравната комисия Нигяр Джафер заяви, че ДПС ще гласува по съвест и че следващата седмица комисията ще обсъди промените:

Не бих застанала категорично на позицията, че законът е лобистки. Аргументите са, че се защитава дребният и среден бизнес, ресторантьорите, туризмът. Лобистка е позицията и на тези, които защитават непушачите. Правата на пушачите свършват там, където започват правата на непушачите.

Петър Ганев от Института за пазарна икономика коментира, че цената на цигарите и повишаването на акциза повече ограничават пушенето отколкото законовата забрана.

Важната тема за бюджета, за потреблението на цигари е акцизът. Следващата важна тема е да няма такава забрана на обектите, които продават цигари. Чак на следващо място, повече като социален въпрос, идва забраната за пушене на закрити места. Тя едва ли би постигнала целта да се свие потреблението. Виждаме от данните към момента, че няма такова нещо.

Според промените, пушенето ще е позволено в нощните заведения, игрални зали, и в обособени помещения в сгради на летища. Забранява се присъствието на непълнолетни в помещенията. Когато заведението за хранене и развлечение е с площ по-малка от седемдесет квадратни метра, собственикът има право да избере дали в цялото заведение да е позволено или забранено пушенето, гласят промените.

По публикацията работи: Лили Царева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна