Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на Апостол Карамитев

Снимка: Архив

90-годишнината от рождението на големия български актьор Апостол Карамитев ще бъде отбелязана тази вечер тържествено в Народния театър „Иван Вазов”, на чиято сцена преминава целият му театрален път. 

На сцената той оставя следа с незабравими роли в пиеси като "Дон Карлос", "В полите на Витоша", "Херцогинята от Падуа", "Маскарад", "Тревога", "В навечерието", "Мария Стюарт", "Хенри Четвърти", "Еснафи". 

Едни от най-значимите кинороли на Карамитев са във филмите "Любимец 13", "Специалист по всичко", "Бялата стая", "Под игото", "Хайдушка клетва", "Рицар без броня", "Малки тайни", "Един снимачен ден" и "Двама под небето".

Във фоайето на Народния театър е подредена изложба с кадри от коронните му роли в киното и театъра, както и снимки от преподавателската му работа в театралната академия. Вечерта ще събере колеги, с които той е работил в театъра и в киното, негови ученици и приятели. Спомени за големия актьор ще разкажат колегите му Виолета Бахчеванова, Васил Стойчев, Жоржета Чакърова и Николай Николаев, както и неговите студенти Йосиф Сърчаджиев и Филип Трифонов. 

Тази вечер от 22 ч. БНТ1 ще излъчи и филма "Бялата стая" от 1968 г. на режисьора Методи Андонов с Карамитев в главната роля, за която той получава и наградата "Златна роза". На 19 октомври от 15 ч. националната телевизия ще излъчи и документален филм за актьора, създаден от неговия син Момчил Карамитев.

По повод годишнината БНБ емитира и юбилейна монета с лика на покойния Апостол Карамитев.

Чуйте репортажа на Станислава Пирчева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени