Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2014: Ръст на бюджетните заплати с 10 на сто, на пенсиите с 3% от юли

Снимка: Архив

Бюджетът за 2014-а година по процедура трябва да бъде внесен в парламента най-късно до 31-ви октомври. На 21-ви октомври той ще бъде съгласуван със синдикати и работодатели.

Членовете на парламентарната бюджетна комисия, депутатите Диана Йорданова от ГЕРБ и Лазар Попов от БСП коментираха в предаването "Преди всички" очакванията в проектобюджета за следващата година.

Бюджет 2014, според философията на нашата партия и приоритетите ни, ще бъде изцяло ориентиран към социалната сфера, образованието, подкрепа на местното самоуправление. Повече средства ще отделим и за здравеопазването, каза Лазар Попов и допълни, че шансовете правителството да събере 1 милиард повече приходи от тази година са почти 90%:

Това може да стане чрез оптимизиране на разходите и подобряване работата на приходните агенции и постигане на по-амбициозна приходна част/…/ Към средата на тази година цифрите никак не са добри, затова разчитаме изцяло на кадровата политика там, която да е изключително компетентна и професионална, за да се оптимизират максимално приходите, които в последните години не бяха никак добри.

Диана Йорданова коментира, че приходната част на бюджета е изключително сериозно намерение на управляващата коалиция:

Този краен популизъм се използва, за да се печели време. Ако не могат да се съберат приходите тази година, въпросът е как следващата бюджетът ще издържи с още по-натоварена приходна и разходна част./…/ Дали вече наближава времето, в което сегашните управляващи ще кажат "лъгахме за контрабандата на ГЕРБ и те не са толкова черни, както ги изкарвахме преди изборите и при обсъждането на бюджет 2013" или "и ние не можем да се справим с конрабандата".

Лазар Попов обясни, че според предвижданията на управляващите се очаква бюджетните заплати да се увеличат с 10 на сто, а пенсиите с 3%, от юли месец 2014-а година.

Диана Йорданова реприкира с пример, че за най-ниските пенсии, които са 150 лева, увеличение с 3% е 4,50 лева: С това не може да се купи и един аспирин.

Според депутата от ГЕРБ високият размер на дълга и дефицитът ще бъдат основна тема при предстоящите дебати по проектобюджета:

От макроикономическа гледна точка трябва да се върви към намаляване на дефицита, така че да не се товарят бъдещите поколения с нови дългове. Това означава ефективно събиране на приходите и ефективни разходи./../ Според официалната прогноза на Министерството на финансите, ако това правителство се задържи на власт, трябва да се осигури ново финансиране за 5 милиарда лева, в рамките само на 15 месеца.

Лазар Попов предложи да се даде шанс на кабинета да покаже своите възможности: Бюджетният дефицит няма да надхвърли рамките, поставени от ЕС. По отношение на минималните пенсии – още от Нова година те ще бъдат увеличени на 155 лева.

В бюджет 2014 се предлага сумите, предназначени за трите приоритета на управляващите в бюджета – социална политика, икономически растеж и образование, да се извадят в два отделни фонда или сметки, които ще обезпечават проекти от тези програми, а министерствата да се съревновават за тези пари.

Това означава, че ще ги поставим на единна стартова позиция и в зависимост от техните резултати ще бъдат стимулирани финансово, обясни предложението Лазар Попов.

Според Диана Йорданова възникват основателни въпроси – как и по какви критерии ще се кандидатства, кой ще определя критериите: Всичко това води до съмнения за субективност или така ще бъде по-лесно на управляващите да бъдат дадени пари на едни хора за едни неща.

Повече от разговора с депутатите Диана Йорданова и Лазар Попов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени