Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Водеща новина в чуждестранния печат е излизането от бюджетната криза на Съединените щати.

Републиканците са объркани, а Конгресът прие спасителен законопроект в последния възможен момент. Така коментира вестник Гардиън одобрения от американския Конгрес законопроект за повишаване на тавана на държавния дълг и за финансиране на правителството.

Двуседмичната криза показа, че в Републиканската партия има дълбоки разделения, отбелязва Гардиън. Републиканците изглеждаха потиснати след гласуването, което ознаменува една драматична капитулация, след като водеха рискована политика. Демократите, от своя страна, удържаха на натиска, добавя вестникът.

Противоречията, които са в основата на конфликта, изобщо не са изчезнали, предупреждава Индипендънт. Тъй като финансирането на правителството бе удължено само до средата на януари, а таванът на дълга е вдигнат до средата на февруари, има опасност скоро драмата се повтори.

Катастрофата беше избегната, но икономиката остава изложена на опасност, пише по темата Вашингтон пост.

Икономисти, цитирани от Ню Йорк таймс, смятат, че спирането на работата на правителството и почти достигнатият таван на дълга е малко вероятно да попречат на възстановяването, след като Конгресът е намерил изход от задънената улица.     

В Германия всичко сочи към голяма коалиция между блока на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз, от една страна, и Германската социалдемократическа партия, от друга, пише вестник Ханделсблат. След вчерашния провал на преговорите с партията на "Зелените" за съставяне на правителство, най-вероятен вече е вариантът за широка коалиция, отбелязва  изданието. Днес консерваторите и социалдемократите ще се срещнат на трети, решителен кръг от разговори.

Американската компания "Шеврон" е започнала да изтегля съоръженията си от румънското село Пунджещ след масовите протести срещу експлоатацията на шистов газ в района, съобщава вестник Ромъния либера. Екипи на компанията са пристигнали тази сутрин в селото, за да приберат съоръженията, които трябваше да заработят на мястото. Въпреки че местните жители се радват на победата си, те смятат, че решението за изтегляне на техниката е само маневра на властите, които в крайна сметка ще направят каквото искат, отбелязва изданието.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна