Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава бедственото положение в Омуртаг, градът е пореден ден без вода

Снимка: Евтим Петков

Бедственото положение в Омуртаг заради безводието в града продължава, но се очаква тази вечер водата да бъде пусната за няколко часа.

Протестиращите жители на Омуртаг ще се срещнат днес с областния управител на Търговище, за да търсят начин за решаване на проблема. В десет часа в Областната управа ще се състои информационна среща между представители на протестиращите граждани от Омуртаг, областния управител и кмета Неждет Шабан.

Десетки граждани блокираха вчера входа на общината, като забавиха служителите, които искаха да стигнат работните си места. Вече цяла седмица градът е в бедствено положение заради липсата на вода. Очаква се редовното водоснабдяване да бъде възстановено в събота.

Междувременно стана ясно, че новият водопровод от яз. "Ястребино" може да бъде готов до края на годината и водната криза да бъде преодоляна. МРРБ е готово да възложи обследване, проектиране и финансиране на водопровода. Необходимо е специално решение на Общинския съвет в Омуртаг за включване в програмата за решаване на проблема: "Сезонен и целогодишен воден режим в някои населени места". Според заместник-кмета на общината Радка Рачева съществуват и проблеми:

Там са открити някои нарушения, които бавят, че има преразглеждане, говори се дори, че може би наново ще започне строителство и полагане на тръби. Иначе до Нова година би трябвало да се приключи с втория етап на язовир "Ястребино".

Дебитът на водата в карстовия водоизточник край село Кипилово се е увеличил двойно след падналия дъжд. Това съобщиха от Областния кризисен щаб в Търговище.

Членовете на Кризисния щаб взеха решение да се изпрати писмо до Министерството на регионалното развитие с искане да се отпуснат 300 хиляди лева за спешен ремонт на участък от 500 метра от трасето на водопровода в района Кипилово – Кънино, съобщи областният управител Емел Расимова и информира за хода на отстраняването на авариите и обстановката в град Омуртаг:

Насочени са допълнителни работни групи от Антоново и Търговище. Информацията от Регионалната здравна инспекция, която получих на заседанието, е, че пробите са нормални. Вода има в 3 детски градини, 1 ясла и пет училища. Градините и яслите се зареждат с минерална вода от ВиК и заболяемост, свързана с водата, няма.

По публикацията работи: Евтим Петков - кор. нa БНР в Търговище
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна