Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вукович: Черна гора е на правилния път по отношение на европейската си интеграция

Снимка: http://www.skupstina.me

Мисля, че Черна гора е на правилния път по отношение на европейската си интеграция. Ако гледате Черна гора през призмата на регионалната евроинтеграция, тя се намира най-напред спрямо останалите държави в този процес. Знаете, че отворихме и започнахме преговорите за присъединяване в ЕС. Също така отворихме и затворихме две преговорни глави и сега имаме амбицията да отворим глави 23-та и 24-та, свързани с върховенството на закона и съответствието с европейското законодателство. Надяваме се, че конференцията, която ще бъде през ноември и декември, ще вземе предвид наблюденията на Съвета на Европа и ще бъде видяно, че сме постигнали онова, което се изискваше от Черна гора и че в края на годината ще можем да започнем преговори по тези две най-трудни глави в европреговорите. От друга страна - в Подгорица ние разбираме, че става въпрос за твърде дълъг път, защото ЕС чрез своите институции вкарва нови правила за воденето на преговорите. Не беше същото, когато влизаха 10-те държави от Централна и Източна Европа или пък България и Румъния, дори и Хърватия. Условията, които са били за тях са едно, а за Черна гора са други. Не се знае дали те ще бъдат същите за страните, които след нас ще водят преговори с ЕС за присъединяване. А виждате, че и вътре в ЕС има сериозни проблеми, от които зависи дали той ще остане такъв, каквато е сега. Свидетели сме и на евроскептицизъм и проблеми между отделните държави - членки. Когато питате къде е днес Черна гора в този процес на преговори с ЕС, аз ви отговарям - на правилен път. Къде води той и дали ще стигнем в ЕС не зависи само от Черна гора. От всички важни фактори в европейската външна политика вече бе казано, че ново разширяване на ЕС не може да се очаква през следващите 10 години. Това каза в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" председателят на ПГ на управляващата в Черна гора "Демократическа партия на социалистите" Миодраг Вукович, възприеман за един от най-влиятелните политици в Черна гора през последните близо 15 години.

Ние очаквахме подкрепа от нашите традиционни приятели, с които Черна гора и преди да стартира този процес е имала добри отношения - времето, когато всички ние от бивша Югославия се обърнахме към новите европейски ценности в началото на прехода през 90-те години. Ние късно влязохме в този процес. Няма да припомням на слушателите кървавото разпадане на бивша Югославия и, за радост, успешно завършилия опит на Черна гора да се спаси от тази балканска трагедия с излизането от държавната общност със Сърбия, която не бе функционираща за нас. През цялото време ние в Подгорица имахме помощта на онези, които бяха пощадени от тези проблеми и вървяха по пътя към ЕС. Тази помощ се изразяваше чрез добър пример, дълги разговори и примери за разсъждение от държави, които са приятели на Черна гора. Една от първите бе и България. Условно да кажем,  имали сме обща и еднаква история, както и намерение да развиваме обществените си системи в една посока. България се намира твърде напред въпреки всичките  проблеми, които има. Става въпрос за проблеми на прехода. Същите проблеми, без да се намира в този преход, има и Европа. Има и сега граждани от ЕС, които казват, че корупцията е на доста високи етажи в тази система. Пример за това e безконтролното харчене на твърде големи финансови средства на всички нива. Ние, с всичките ни проблеми, на Балканите сме млади демокрации и продължаваме да се учим. Между България и Черна гора има интензивни политически контакти, които се обогатяват с много добър диалог между президентите, правителствата и премиерите. Всичко това говори, че когато става въпрос за България, Черна гора има съюзник, на който може да се опре и да получим съвет, и да попитаме по всеки един въпрос.

Вукович коментира и готовността на Черна гора да се присъедини към НАТО като възможност за нови инвестиции за страната:

Ние в Черна гора отдавна сме казали, че за нашата малка държава, която дори няма необходимост да има сериозни въоръжени сили, за да бъде в защита при евентуална агресия срещу нея. НАТО вече не е само отбранителен съюз, защото, ако влезете в него, страната ви е отворила възможност за нови инвестиции. Нямам спомен някоя регионална държава, която е влязла в НАТО да е искала да напусне Алианса като Хърватия, България или Словения и Румъния. За Черна гора влизането й в НАТО е своеобразна застрахователна полица. Черна гора е малка страна, ние никой не сме заплашвали, ние за съжаление сме водили чужди войни, карали са ни да умираме в името на други и сме правили глупости. Сега вече сме част от мироопазващите сили в Афганистан, Либерия и други. Черна гора желае да участва там, където демократичният свят се бори за мир. Трябва да имате предвид, че в Черна гора се пречупват и доста сложни интереси между Изтока и Запада, така че влизането в Алианса е важно за Черна гора и заради укрепването на регионалните процеси на сигурност и стабилност. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени