Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Стоянов: Не може да се гледа на КСНС като на панацея

Снимка: БГНЕС

Въпросът с бежанците има две страни. Едната е чисто логистичната – до каква степен се справят институциите, какъв брой бежанци можем да поемем, при какви условия живеят те. Другата страна според мен е по-важна и бих я нарекъл психологическа, човешка, защото логистичната гледна точка ще има кратковременен ефект, но психологическата гледна точка може да има дълготрайни последици върху обществото ни. Това каза президентът на България за периода 1997-2002 година Петър Стоянов в интервю за предаването "12+3".

Смятам, че отношението към бежанците е огледало за морала на един народ. Имам основание да се притеснявам за състоянието на българското общество. Много агресивно е да се каже, че българите като цяло не искаме бежанците. Това се опровергава от множество примери. Твърде много български граждани показват истинска съпричастност към тези хора в нужда, но се прокрадват едни тенденции, които ме плашат. Днес мразим бежанците, а утре ще мразим отделни съсловия от нас. Това състояние на омраза, което ни преследва през всичките тези години на преход и което е наследено от времето на комунизма, когато омразата беше естествено състояние, за да се държи един народ в подчинение и аз мисля, че това е опасно, страшно и може да има тежки последици върху цялото българско общество. Трябва да погледнем на този въпрос от неговата хуманна гледна точка, добави Стоянов.

Страхувам се, че представянето на бежанците като съмнителни се прави с краткосрочни, политически хоризонти. С оглед да се съберат малко повече гласове на предстоящите избори. Това е не просто нечестно, а като цяло е разрушително за българския обществен живот. Нека да бъдем честни. Ние имаме поне 21 млн. сънародници по света и трябва да кажем, че разликата между сирийците, които търсят подслон в България, и нашите сънародници, които търсят подслон в скандинавските държави – разликата не е голяма, обясни той.

Според него България не се справя много добре с логистичния проблем: Вината за това не е само на сегашното правителство, защото още когато започнаха първите изстрели в Сирия, ние трябваше да направим сериозен анализ. /…/ Ако бяха направили този анализ, днес можеше ясно и точно да кажем колко бежанци може да приюти България. Не може да приемем твърде много бежанци и да ги оставим да живеят тук при едни съвършено нечовешки условия. /…/ Ако това решение от анализа беше оповестено още в началото, никой не може да отправи никакъв упрек към България.

По отношение на свикания от президента КСНС по проблема с бежанците, Стоянов каза: Не може да се гледа на КСНС като на панацея. В този момент българските институции трябва да си подадат ръка.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна