Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Завръщането на Боевски вероятно се дължи на специфична бразилска процедура

Златанова е разочарована, че нито една институция не е била уведомена за Боевски
Снимка: БГНЕС

Българските институции останаха изненадани от внезапното завръщане на Гълъбин Боевски, който от две години излежава в бразилски затвор 9-годишна присъда за наркотрафик. Причината за предсрочното му освобождаване все още остава в сферата на предположенията.

Изненадващото завръщане у нас на Гълъбин Боевски вероятно се дължи на специфична бразилска правна процедура, предположи главният прокурор Сотир Цацаров. Разочарование, че българските институции са оставени в неведение за предсрочното освобождаване на Боевски изрази министърът на провосъдието Зинаида Златанова.

Екип на БНТ показа как Боевски стъпва на българска земя като свободен гражданин вчера следобед. За "Хоризонт" говорителят на Министерството на външните работи Ивайло Кашканов разказа част от хронологията, предшествала това завръщане: 

На 22-ри октомври в 16 часа местно време или 23 часа българско управата на затвора, в който Боевски изтърпява присъдата си, уведомява посолството ни в Бразилия, че той вече е свободен. На следващата сутрин, т.е. вчера сутринта, посолството информира външното ни министерство, т.е. за обрата с Боевски вече е запознат и министър Кристиан Вигенин. По това време Боевски вече е в Европа. Документът, с който той напуска Бразилия, т.нар. "пасаван", е издаден на 11-и октомври, основанието, за да може Боевски да си намери работа до излежаване на присъдата. Това искане не е усъмнило посолството ни в Бразилия, което е решило, че става дума за рутинна процедура при изтекъл редовен документ за самоличност.

Правното основание за завръщането на Боевски е в сферата на предположенията. Единственото правно обяснение беше дадено от главния прокурор с уточнението "вероятно": 

Касае се за едностранен акт на бразилските власти, който явно е съобразен с тяхното законодателство. Мога само да предполагам какъв е този акт. Доколкото разбирам, касае се за правна фигура, която бразилското право нарича "експулс на осъдено лице", тоест лице, при което има влязла в сила присъда, осъдено е на лишаване от свобода, по преценка на бразилските власти не изтърпява това наказание, а се изпраща в страната, на която е гражданин. Тази фигура – "експулс на осъдено лице", доколкото разбирам, е характерна за бразилското право. Тя не е позната на нашето право. Категорично не представлява предсрочно условно освобождаване. Категорично не е и трансфер на осъдено лице, защото трансферът става с наше участие, т.е. Боевски не е върнат в България, за да изтърпява наказание тук.

И главният прокурор, и правосъдният министър бяха видимо недоволни, че са научили за завръщането на Гълъбин Боевски от телевизията. Златанова обяви и бъдеща инициатива, за да не се повтаря това:

Мисля, даже още другата седмица, да свикам една работна група ад хок с министъра на външните работи, с главния прокурор, може би ще преценим и други колеги, за да направим все пак някакъв механизъм, по който съответно да не бавим информацията, включително и към вас, все пак живеем в 21-ви век, редно е гражданите да са осведомени, тогава когато информацията е налична, въпросът е как се комуникира и как тече.

От Министерството на външните работи не обясниха защо Министерството на правосъдието и главният прокурор не знаят за Боевски. Говорителят на Кристиан Вигенин обясни изненадата така:

Не можехме да гадаем за неговите намерения дали ще се прибере веднага в България, или не, тъй като, сами разбирате, това е негово право да прецени как да постъпи след освобождаването. Работи се много активно, посолството ни най-вероятно е във връзка с компетентните бразилски органи, така че всичко зависи от темпото, с което ще бъде получена документацията от тяхна страна.

През октомври 2011-а година олимпийският ни шампион беше задържан на летището в Сао Пауло с 9 килограма кокаин в багажа. Дрогата беше открита в специално приготвени тайници в три куфара, докато Боевски и дъщеря му Сара се готвеха да отлетят през Мадрид за София. Боевски беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна