Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златанова: Удължаването на мораториума противоречи на Конституцията

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова заяви, че удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци противоречи на Конституцията и не задължава по никакъв начин Министерския съвет да го изпълнява. Златанова, която до другата сряда трябва да изготви официалната позиция на кабинета, беше категорична, че решението е нищожно:

Най-интересното за мен и радостното е, че се събра конституционно мнозинство в този парламент въпреки многократните уверения към мен от страна на различните парламентарни групи, че това не е възможно. Оказа се, че е възможно, за съжаление, по погрешна тема. Много по-добре би било темата на това мнозинство, което се събра, да беше например избора на главен съдебен инспектор. Това ми дава повод вече съвсем официално да обърна внимание на парламентарните групи, че времето тече и вече е 12 без 5 и е крайно време да бъде избран главен съдебен инспектор, за да може да работи тази много важна институция нормално.

Златанова коментира има ли опасност от проблеми в комуникацията с европейските държави след това гласуване:

Надявам се нашите партньори в Европейския съюз да проявят разум и спокойствие. Вие сте прави 0 нека се поставим в ситуацията, в която едностранно ни бъдат наложени мораториуми от другите държави членки, нашите граждани им бъде забранено да ходят да работят в Европа. Как бихме се почувствали ние? На мен започва да ми става неудобно да говоря на тема европейски фондове. Защото не може да се ползваме само от солидарността на Европа и да не изпълняваме задълженията, които произтичат от членството. Струва ми се някък много неприлично това.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна