Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Николов за необходимостта от промени в Закона за конфликт на интереси

Снимка: БГНЕС

Натрупа се доста продължителен период от приложението на Закона за конфликт на интереси, каза в предаването "12+3" Николай Николов, изпълняващ длъжността председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Този период е, за да се потърси по-широк поглед върху приложението на Закона и резултатите от него. Законът определено работи. Той е изключително важен елемент и компонент от системата за антикорупционна дейност на държавата. Случаят "Златанов" в известна степен вече е приключен, там ставаше дума за личен документ. Но този случай показа необходимост от изменение на Закона. То би следвало да бъде ориентирано към 4 основни пункта: съкращаване на срока на процедурата, намаляване на санкциите по Закона, създаване на условия за превенция като законови постановки и децентрализация на комисията -  резюмира ги Николов.

В самия Закон не са изброени дори правомощията на комисията. Има изричен запис за правомощията на председателя. На второ място, правомощията на комисията да бъдат разширени, да се въведе фигурата на заместник-председател, обясни идеята за децентрализация на комисията Николай Николов.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна