Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Табаков: Администрацията гледа на бизнеса в България като на престъпници

Снимка: БГНЕС

Председателят на Българския икономически форум Георги Табаков обясни в предаването "Преди всички" какви ще са акцентите на тазгодишното издание, чиято основна тема ще бъде "Генераторите за растеж и доходите на българската икономика".

За предвидения в бюджета за следващата година растеж с 1,8% Георги Табаков коментира:

Той може да е реалистичен, може и да не е. Ние мислим, че на първо място трябва да бъдат насърчавани инвестициите в България, независимо дали се правят от чужденци или български компании. Личното ми мнение е, че изключително погрешно е да се удължи мораториумът върху продажбата на земи на чужденци. Това е тема, която ще бъде засегната в първата дискусия по време на Българския икономически форум за това как да направим така, че да отпаднат повечето бариери пред инвестиционния интерес. Отделяме внимание и на голямата тема за европейските фондове. Представители на всички оперативни програми ще бъдат там и ще говорим какво следва в периода 2014-2020 година.

Според Георги Табаков има много поуки, които трябва да се извадят от изтичащия програмен период:

Не се намери правилният начин за участие на колкото се може повече български компании в този процес, било като фирми, които получават директно помощи и субсидии за техните инвестиции и проекти, било като изпълнители по тези проекти, по които бенефициенти са министерствата.

Генерално българската администрация не разбира от бизнес и гледа на бизнеса в България като на престъпници. От там идва проблемът, смята Табаков:

Така се правят и законите, винаги се изхожда от това, че някой някого ще се опитва да лъже, да крие, да мами, да нарушава законите, и затова се правят колкото се може повече рестрикции, изискват се колкото се може повече документи, когато става дума за европейски проекти. Изискват се неща, които не съществуват като практика в другите страни. Това не е нормално.

Той каза още, че докато в другите страни гледат колко бизнесът е открит, в България се говори за това колко работни места са отворени:

Когато започнат политиците и администрацията да измерват икономическия успех не с работни места, а с отворени бизнеси, тогава ще потръгнат нещата.

Другият генератор, който ние смятаме за важен за растежа, това е външната търговия, подчерта Георги Табаков:

Това, което сме направили като страна, е, че сме отворили своя пазар, но българските фирми в обратната посока са много слаби, т.е. има много голям внос в страната и много малък износ спрямо това, което една малка икономика трябва да прави. Трябва да се подпомага излизането на българските фирми на чуждите пазари и самите те да се отърсят от провинциалния комплекс.

Цялото интервю с Георги Табаков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна