Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Кабакчиева: Не може да бъдем различни като политически лица и академични преподаватели

Снимка: БГНЕС

Студентите и преподавателите са общност. Аз не мога като преподавател да застана срещу студентите, заяви в предаването "Преди всички" по повод окупацията на 272-ра аудитория в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Петя Кабакчиева - преподавател по социология:

Студентите искат две не толкова трудно изпълними неща – търсене на академична и на политическа отговорност. Първото е свързано с факта, че ако преподавателите твърдят, че академичното е отвъд политическите страсти, то когато те са отговорни за определен тип политически решения, трябва да се изправят лице в лице със студентите и да обяснят академично защо това са го направили. Ние не можем да бъдем различни като политически лица и като академични преподаватели./…/ Не е толкова трудно проф. Токушев да обясни защо той и неговите колеги са взели решението за Делян Пеевски, а останалите са били против. Второто искане е търсене на политическа отговорност. Тук не става въпрос само за Делян Пеевски, а за принципен въпрос. Ако един ръководител на агенция за национална сигурност или за друга значима длъжност трябва да бъде избран чрез публична процедура и чрез ясни критерии, не е ненормален въпросът защо той е избран и с какви аргументи?

Според доц. Кабакчиева е напълно нормално едни преподаватели да подкрепят студентите, а други не:

Това, което не е нормално, е зад всяка морална кауза да виждаме прагматични или партийни интереси./…/ Наистина ли вярваме, че всички са маскари, наистина ли допускаме, че група студенти ще предпочете неуюта на една аудитория пред спокойна вечер някъде или купон с приятели. Изумена съм, че повечето хора не допускат, че може да има хора с морална кауза. Не вярваме, някак си, в децата си.

Цялото интервю с доц. Петя Кабакчиева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна