Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

В Сърбия между 20 и 30 процента от служителите на държавните предприятия може да останат без работа. Това е заявява министърът на икономиката на Сърбия Саша Радулович, цитиран от вестник Блиц. Той уточнява, че до средата на следващата година трябва да приключи процеса на реконструкция на 609 държавни компании, в които работят около 100 000 души. Радулович посочва, че неизбежно ще има съкращения в този сектор.

Лидерите на двете гръцки партии - Нова демокрация и ПАСОК, които участват в правителствената коалиция, се обявиха против новите мерки за икономии, на възможни предсрочни избори и на опитите за нов заем, пише вестник Етнос. Това стана ясно на вчерашната среща на премиера Андонис Самарас с неговия заместник и външен министър Евангелос Венизелос.

Споразумението цели кабинетът да изкара мандата си и да се отърси от меморандумите за заеми, като изпълни поетите ангажименти към международните кредитори, отбелязва изданието. Двамата са заявили, че гръцката икономика и общество не издържат на повече рестрикции.

Румънското правителство обмисля увеличаване на плоския данък, съобщават местните вестници. "Премиерът Виктор Понта оставен без стол на Европейския съвет", отбелязва Евениментул зилей по повод решението на президента Траян Бъсеску да представлява страната на европейския форум, който ще се състои днес и утре в Брюксел.

Въпреки настояванията на Понта да отиде на срещата, президентската администрация обяви снощи, че държавният глава ще участва в Европейския съвет, както и в срещата на Европейската народна партия. Понта ще трябва да се задоволи със срещата на европейските социалисти, отбелязва изданието.

В същото време вестник Гъндул съобщава, че на среща на коалицията премиерът е предложил единната данъчна ставка и ДДС да бъдат изравнени на 22%. Това означава плоският данък да бъде увеличен от настоящото ниво от 16%, а ДДС да бъде намален от сегашните 24%. Планира се мярката, която цели да "запуши бюджетните дупки", да бъде приложена от следващата година.

Информацията е на БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна