Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задълбочава се полицейското сътрудничество между България и Гърция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Задълбочава се полицейското сътрудничество между България и Гърция в интерес на гражданите. За това се договориха на среща в Атина българският вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев и гръцкият министър по защита на гражданите Никос Дендяс. Гърция също така изрази подкрепата си за влизането на България в Шенген.

Срещата на двамата политици започна с актуалната тема по разкритията за съдбата на малката Мария, намерена в ромски лагер. Гръцкият вътрешен министър благодари на българските власти за перфектното сътрудничество по всички въпроси, засягащи сигурността на гражданите. Двамата министри са категорични, че борбата срещу търговията с деца е безкомпромисен приоритет и на двете страни. Министър Йовчев обеща пълно сътрудничество в тази насока. Атина и София продължават съвместно борбата с всякакъв вид проява на тероризъм.

Обсъди се и темата за засиления поток бежанци. Министър Дендяс информира българския си колега за последните промени в тактиката по защита на гръцките граници, за сътрудничеството с европейските гранични власти и местата за временно настаняване на нелегалните имигранти. Чувствително са намалели опитите за нелегално влизане след изграждане на стената на сухопътната граница с Турция, но проблем остава морската граница, подчерта министър Дендяс.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна