Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бенатова: Не се изненадвам, че не сме разбрали за тази процедура в Бразилия

Снимка: БТВ

Изобщо не се изненадвам, че България не е разбрала, че има такава процедура в Бразилия, че не само Боевски, а и други българи ще се възползват от нея, че има някакви промени, защото това е нещо ново – от 2012-а се активизира тази практика. Не се изненадвам, че посолството ни, дипломацията ни са проспали тази новина. Това не е типично поведение само за дипломацията ни в Бразилия. Това коментира в предаването "Преди всички" разследващият журналист Миролюба Бенатова.

Въпросът е с доста банален отговор. В Бразилия от 2012-а са решили да се освобождават от присъствието на чужди престъпници, особено свързани с наркотрафик. Тази процедура за експулсиране от държавата като заплаха за националната сигурност се е прилагала не само към Боевски и не само към българи, а към всички националности. Има поне 15 българи, които са върнати по родните им места по същата процедура. На този етап това е за да се освободи Бразилия от чужденци, защото са им скъпи.

Стремежът на репортерите да стигат по-навътре не е достатъчно усърден, смята Бенатова и добави: Липсват някои базисни качества в професията, които не знам дали са само български дефект. Може би наистина за да функционира бързооборотната стока новина – това е нормално. Съжалявам, че все по-малко репортери искат да стигат малко по-далеч. Смятам, че основният ни проблем на нас като гилдия сме си самите ние. Първо ние не сме достатъчно усърдни и след това някой не ни е позволил. Много е лесно да се оправдаваме с липса на свобода на словото и т.н. – това съществува навсякъде, не само в България. Всичко е въпрос на време и натиск. Ако един журналист има наистина желание да си отговори на някакъв въпрос, ако не стане по прекия път, ще стане по заобиколния. Ние като професионалисти трябва първо да си видим треската в нашето око и след това гредата в другото. Не казвам, че няма проблем със свободата на словото, но ние трябва да си видим първо нашето качество, ниво и стремежи и след това да държим отговорност за нивото на институциите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна