Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болница "Св. Иван Рилски" набира средства за изграждане на Център за имунотерапия

Снимка: БГНЕС

Столичната болница "Свети Иван Рилски" провежда кампания за набиране на средства за изграждане на Център за имунотерапия. Статистиката сочи, че годишно у нас има 300 новооткрити случаи на мозъчен тумор. В Белгия има ваксина, която удължава живота на пациентите за период от три месеца до 10 години.

От 2010-а година се прилага на над 400 пациента. Сред тях има и 7 българи, каза проф. Стефан Ван Гол от Университетската болница в Льовен, Белгия. Ваксината още не се прилага при новооткрит мозъчен тумор, но до една година се очаква и това да се случи:

Ефектът на имунотерапията е да стимулираме собствената защита на тялото срещу рака.

В болница "Свети Иван Рилски" е започнало изграждането на Центъра за специфичната имунотерапия, каза неврохирургът от болницата д-р Емануил Найденов. Необходими са още 500 хил. лева:

В рамките на първия месец от започване на лечението ежеседмично. В последствие се разреждат пътуванията през месец, а след това и след 3 месеца, но стресът е огромен. Ние трябва да сме готови точно за тази фаза, в която вече тези доказателства позволяват да се въведе още в началото това лечение.

Цената на лечението в Белгия, в което е включена и ваксината, достига 25 хил. евро. В България би струвало 2500 евро, допълни д-р Найденов. Той посочи, че в Германия и Белгия това лечение се реимбурсира за всеки отделен пациент.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна