Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В четири общини обучават местните жители как да използват и преработват билките

Снимка: БГНЕС

В четири общини обучават местните жители как да използват и преработват билките
В четири общини от централна Северна България ще обучават местните жители как да използват и преработват билките. Инициативата е на фондация „Информация и природозащита“.

Фондацията ще реализира тригодишен проект, финансиран от българо-швейцарската програма за сътрудничество. Целта е на територията на общините Ловеч, Троян, Априлци и Севлиево да се разпространи информация и да се подпомогнат местните хора да се върнат към традиционни начини за използване на билките, обясни
ръководителят на проекта Светлана Аладжем:

Районът е един от най-богатите не само в България, но и в Европа и в света по ценни лечебни растения, които са основа за производство не само на лекарства и на козметични продукти, но и на продукти в хранително-вкусовата промишленост. Но за съжаление по- голямата част от тези лечебни растения се изнасят в чужбина в сурово състояние и добавеното стойност и печалбата се придобиват не в Западна Европа, които са основно вносителките на българските суровини от билки. Така, че основната цел на проекта е да подпомогне добавянето на стойност там където са ресурсите.

По проекта е предвидено още обучение за събирачи, оценка на ресурсите от лечебни растения в региона, създаване на информационен ресурсен център и планове за управление и устойчиво използване на билките.

По публикацията работи: Пламен Христов - кор. на БНР в Ловеч

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна