Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов: Трябва да спре раздаването на помощи "на калпак"

Снимка: БГНЕС

В предаването "Неделя 150" министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов съобщи, че е предложил на Министерския съвет линията на бедност за следващата година да е 251 лева. За сравнение, през тази година линията на бедност е 241 лева. Ето какво още социалният министър обясни за линията на бедността:

Това е една мярка в посока, обществото да има информация какви са елементарните потребности от хранителни и нехранителни продукти на едно лице. Тази официална линия на бедност се обявява всяка година до 31 октомври. Министърът на труда и социалната политика е длъжен да внесе предложението и Министерският съвет одобрява тази линия на бедност, която за следващата година вече е 251 лева. Нашето ведомство не може да бъде единственото, което да е ангажирано с решаването на проблемите свързани с бедността и социалното изключване. Ние следваме нещо, което е резултативна величина, т.е. икономиката, бизнеса и всичко това, което се случва като растеж на икономиката или липса на такъв, дава отражение върху социалния вектор, обясни Хасан Адемов.

Министърът на труда и социалната политика заяви в предаването "Неделя 150", че иска да спре раздаването на помощи "на калпак". Адемов обясни, че се проучва белгийският опит за раздаване на ваучери.

Раздаването "на калпак", раздаването по малко повече всяка следваща година, не води до изпълнение на поставените задачи. Затова смятам, че прицелната група, която трябва да бъде подпомагана трябва да бъде идентифицарана още веднъж. Идеята е да се предоставят услуги, вместо да се раздава „на калпак“. Това не означава да се спират социалните помощи. Естествено е, че системата на социалното подпомагане няма как да бъде заличена. Социални помощи няма как да не получават тези, които не мога да се справят със своите доходи. Но тези, които са в трудоспособна възраст, към тях трябва да има други подходи, каза министър Адемов.

Социалният министър не подкрепя идеята необлагаемият минимум да бъде на нивото на минималната заплата.

Ако такова нещо има, това означава, че около 600 млн. лева намаляват приходите в бюджета. И някой трябва да каже от къде да дойдат тези 600 млн. лева, за да можем да изпълним разходната част. Няма яснота по този въпрос и никой не е предложил от къде трябва да дойдат тези 600 милиона. Ние не можем да си позволим да наложим този необлагаем минимум, обясни министър Хасан Адемов.

Цялото интервю с министър Хасан Адемов чуйте от звуковия файл.  

По-рано социалният министър се обяви против идеята да се дават помощи за вода. Проект на водна стратегия предвижда от 2015-та да има подпомагане и за бедните, които плащат повече от 4 процента от дохода си за вода:

Пореден опит проблеми в отделните сектори да се решават чрез системата на социалното подпомагане, защото има много опити за съжаление успешни, социалното осигуряване да бъде инструмент за решаване на проблемите вземеделието, в отбраната, в МВР, рудодобива, въгледобива и къде ли не. Моля, колегите, когато обсъждат тези неща поне да съгласуват с министерство на труда и социалната политика след като ни възлагат някакви ангажименти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна