Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БХК: МВР нарушава правата на бежанците

Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет (БХК) смята, че МВР нарушава правата на бежанците. Предоставянето на сирийското посолство на техни отпечатъци и биометрични данни е в нарушение на българското и европейско законодателство, припомнят от Хелзинкския комитет.

От правозащитната организация критикуват изказвания на вътрешния министър Цветлин Йовчев и на военния Ангел Найденов. Припомня се, че е недопустимо властите на държава - членка на Европейския съюз и ратифицирала Женевската конвенция на ООН за статута на бежанците от 1951-ва година съзнателно да осъществяват действия, които не само противоречат на основните принципи на закрилата и убежището, но и поставят в риск и застрашават сигурността на лицата, потърсили закрила на нейна територия.

От БХК припомнят, че задържането на бежанците извън няколко точки от редица закони е недопустимо и може да доведе до съд в Европейския съд по правата на човека, като критикуват и изграждането на ограда между България и Турция:

Подобен опит за възпиране на бежанците е дълбоко нехуманен, извън цивилизационните стандарти на демократичния свят, популистки и неефективен.

По публикацията работи: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!